Mit jelent a Garnier BIO termékcsalád COSMOS szerinti hitelesítése?

.. és hogyan különbözik az ECOCERT-től?

Nem biztos benne, mi az ökológiai tanúsítás lényege? Itt egy gyors segítő lap.

A zöld szépség valóban kivirágzott az elmúlt években, de a magát organikusnak kikiáltó sok termékről honnan tudod, hogy mi van azokban? Itt jön be a képbe az organikus tanúsítás. Európában a fogyasztók sok éven keresztül többféle ökocímke közül választhattak, amelyek mindegyikének megvannak a maga szabályai és követelményei; de végül 2017 januárjában létrehozták a ‘COSMOS®’ organikus tanúsítást azzal a céllal, hogy harmonizálják ezeket a szabályozásokat és országokon átívelően egyetlen iránymutatás legyen az organikus és természetes kozmetikumok tekintetében.

Öt európai szövetség és organikus tanúsító szervezet közösen dolgozta ki az egységes –COSMOS® tanúsítást: az – ECOCERT (Franciaország), a Cosmebio® (Franciaország), a BDIH® (Németország), az AIAB/ICEA (Olaszország) és a Soil Association® (Egyesült Királyság) –.

Az ECOCERT volt az első tanúsító szervezet, amely szabványokat dolgozott ki a ‘természetes és organikus kozmetikumokra’ vonatkozóan. Az 1991-ben Franciaországban alapított ECOCERT világszerte meghatározó szerepet tölt be az organikus tanúsításban, különösen a fogyasztók és a szakemberek számára. Ezért van az, hogy a COSMOS® szabvány követi az organikus kozmetikai termékek szállítására, gyártására, előállítására, forgalmazására és ellenőrzésére vonatkozó ECOCERT irányelveket.

A COSMOS ORGANIC® jelöléshez a termékeket kizárólag a „zöld” minősítésű listán szereplő összetevőkből lehet készíteni. A listán nem engedélyezett összetevők közé tartoznak a GMO-k, parabének, fenoxi-etanol, nanorészecskék, szilikonok, PEG-k, szintetikus illatszerek és színezékek, valamint állati eredetű összetevők (hacsak nem természetes úton állítják elő ezeket: tej, méz, stb.). Ezeknek az organikus termékeknek az öblítés nélküli termékek esetében is tartalmaznia kell legalább 20% szerves tartalmat, összességében legalább 95% természetes összetevőt, és lehetőség szerint ösztönözniük kell a megújuló forrásokból származó alapanyagok használatát.

A csomagolásnak ökologikusnak, újrahasznosíthatónak és minimálisnak kell lennie. A gyártáshoz ki kell dolgozni egy telephelyre vonatkozó környezetvédelmi hulladékgazdálkodási tervet, valamint évente ellenőrizni kell a regisztrált vállalatokat, beszállítókat és gyártókat annak biztosítása érdekében, hogy az összes COSMOS® követelmény teljesüljön.

A Garnier Organics örömére szolgál, hogy elhozhatta a COMOS ORGANIC® tanúsítást a nők számára. Az összes Garnier Organics termék tartalmazza az ECOCERT és a COSMOS ORGANIC® címkéket a csomagoláson, amivel biztosítják a minőséget és elkötelezettséget az igazán organikus bőrápolás iránt. Kattints ide, ha többet szeretnél megtudni a Garnier Organics termékeiről.