Hogyan működik az önbarnító krém és hogyan használjuk? - header Hogyan működik az önbarnító krém és hogyan használjuk?

Hogyan működik az önbarnító krém és hogyan használjuk?

A téli hónapokban is napbarnított bőrre vágyik, vagy egyszerűen nincs elég ideje a napozásra, viszont a bőre egészségtelenül világosnak tűnik? Az önbarnító krémek, testápolók, habok vagy spray-k tökéletes megoldást jelenthetnek arra, hogy legalább egy árnyalattal sötétebbé tegye bőrét napozás nélkül is. De hogyan is működnek valójában az önbarnítók, és mennyire tartósak?

 Hogyan működik az önbarnító krém?

Az önbarnító krémek titka mögött egy dihidroxiaceton nevű összetevő áll, amelyet a termékek csomagolásán DHA néven is megtalálhat. Ez az anyag olyan reakciót vált ki, amelynek hatására a bőr sötétebb árnyalatúvá válik. Milyen reakcióról van szó?

A napfénnyel ellentétben, amely a melanocitáknak nevezett sejtekben, a felhám alsó rétegében stimulálja a melanin termelődését, a DHA a bőr felső rétegében fejti ki hatását. Ebben a rétegben reakcióba lép a keratin aminosavaival (bőrfehérje), és melanoidinokat termel – ezek olyan pigmentek, amelyek sötétebb megjelenést kölcsönöznek a bőrnek a sárgától a barnáig terjedő színtartományban. Az önbarnító használata és a színváltozás nem mérgező.

Mi az a dihidroxiaceton?

A dihidroxiaceton egy glicerinből származó monoszacharid, amely egy nem mérgező, viszkózus folyadék. A kozmetikai termékekben található DHA szintetikusan vagy növényi forrásokból, például cukorrépából és cukornádból állítható elő. Glicerin erjesztésével is létrehozható.

A fényvédő krémekben használt DHA koncentrációja az egyes termékekben eltérő lehet. Minél magasabb a koncentráció, annál intenzívebb barnaság érhető el. A magasabb százalékok általában a gyors eredményt ígérő krémekben találhatók. Ezzel szemben a fokozatos barnulást célzó termékek alacsonyabb DHA-tartalmúak.

Hogyan kell megfelelően alkalmazni az önbarnítót? 

1. lépés: Hámlasztás

Ahhoz, hogy a bőr felkészüljön az önbarnítóra, és a barnaság tovább tartson, először használjon testradírt. Ezzel megszabadulhat az elhalt hámsejtektől, és kisimítja a bőr felszínét, hogy egyenletes barnaságot érjen el. Alaposan mossa meg és szárítsa meg a bőrét, hogy az zsírmentes legyen, és készen álljon az önbarnító krém felszívódására.

2. lépés: Önbarnító krém

Az önbarnító krémet ezután egyenletesen és egy rétegben vigye fel az egész testére. Ideális esetben kezdje a lábainál, majd haladjon felfelé. Vigyázzon az olyan bőrredőkre, mint a térd vagy a könyök, mivel ezek több terméket szívhatnak magukba, így ezek a testrészek sötétebbnek tűnhetnek. Ezeken a területeken ezért kisebb mennyiségű krém is elegendő.

3. lépés: A krém felszívódása

Az önbarnító krém felvitele után ne felejtsen el kezet mosni vagy viseljen védőkesztyűt, hogy elkerülje a tenyér nem kívánt barnulását. Hagyja, hogy a krém teljesen beszívódjon, és ez idő alatt kerülje a vízzel való érintkezést és az izzadást. A termék csomagolásán tájékozódhat arról, hogy mennyi ideig szükséges várni, amíg az teljesen felszívódik.

Mennyi idő alatt lesz látható a barnaság? 

Az önbarnító termékek általában nem barnítják azonnal a bőrt. A DHA aktív hatóanyag, amely reakcióba lép a bőr felső rétegében lévő keratinnal, körülbelül 6-10 óra elteltével idézi elő az első színváltozásokat. Ha tehát este, zuhanyzás után használ önbarnítót, már napbarnított bőrrel ébredhet.

A barnulás kialakulásához szükséges idő azonban az Ön által használt krém DHA-koncentrációjától függően változhat. Önbarnító testápoló használatával vagy az önbarnító krém ismételt alkalmazásával sötétebb árnyalatot is elérhet, mint az első alkalommal.

Az önbarnító termékek mellett léteznek bronzosító krémek vagy testápolók is, amelyek azonnali bőrszínt adnak, de ezek nem okoznak semmilyen reakciót a bőrön, és könnyen lemoshatók vízzel vagy sminklemosóval. Egyes gyártók az önbarnító krémekhez bronzosítót vagy festéket is kevernek.

Az önbarnító krém meddig tart, és milyen gyakran kell alkalmazni?

Mivel a DHA és a keratin reakciója, amely a bőr barnulását okozza, a bőr felső rétegében megy végbe, a barnulás rövidebb ideig tart, mint a hagyományos napozás után. Ennek oka, hogy a bőr felső rétege elhalt hámsejteket tartalmaz, amelyek folyamatosan leválnak, és ezzel magukkal viszik a barnaságot. A napsugarak viszont behatolnak a bőr mélyebb rétegeibe, ahol a pigment megváltozik, és a barnaság tovább tart.

A bőr az önbarnító krém felvitele után lebarnul, néhány napig sötétebb marad, majd 3-10 napon belül ismét halványodni kezd. Tehát körülbelül 7-10 nap elteltével újra érdemes alkalmazni az önbarnítót, ha azt szeretné, hogy a barnaság tartós legyen.

Mi a különbség az önbarnító krém, testápoló és hab között?

Ma már számos önbarnító termék kapható, például krémek, testápolók, habok vagy spray-k, amelyek főként állagukban, alkalmazási módjukban és néha a végeredményben is különböznek egymástól. Nem lehet azonban egyértelműen kijelenteni, hogy melyik a legjobb. Mindig attól függ, hogy mi felel meg Önnek.

Önbarnító krémek

A krémek az önbarnító termékek legelterjedtebb formájának számítanak, de sűrűbb összetételük miatt precízebb alkalmazást igényelnek. Általában hosszabb ideig száradnak, mint más termékek.

Önbarnító testápolók

Az önbarnító tejek vagy testápolók nem sokban különböznek a krémektől, de állaguk hígabb, így könnyebben felvihetők. A testápolók hidratáló összetevőkkel is gazdagítottak, de természetesen a jó minőségű önbarnító krémek is lehetnek hidratáló hatásúak, viszont az önbarnító testápoló használata egyszerűbb.

Önbarnító habok és spray-k

Az önbarnító habokat általában könnyebb felvinni, mint a krémeket és testápolókat, könnyen eloszlathatók és gyorsabban beszívódnak. Az önbarnító spray-ket még könnyebb alkalmazni, azonban nagyobb a kockázata a felvitelnek. A nehezebben elérhető testrészeken praktikus segítséget nyújthatnak.

Az önbarnító krémek használhatók az arcbőrön is?

Az arcbőr sokkal érzékenyebb, mint a test bőre, ezért közvetlenül arcra készült termékeket használjon. A testápoló krémek általában sűrűbbek is, így eltömíthetik a pórusokat, pattanásokat vagy más bőrproblémákat okozhatnak.

Mielőtt használná az önbarnítót az arcán, tisztítsa meg és készítse elő a bőrét hámlasztóval. Ne felejtse el az önbarnító terméket a nyakára és a dekoltázsára is felvinni a természetes hatás elérése érdekében.

Tipp: Próbálja ki a hialuronsavval és kókuszvízzel gazdagított önbarnító cseppeket, amelyek nemcsak barnává varázsolják a bőrét, hanem hidratálják is azt. Folyékony állagának köszönhetően egyszerűen belekeverheti kedvenc arckrémjébe. Minél több cseppet ad hozzá (4-12), annál intenzívebb barnaságot varázsolhat.

 

Hogyan távolítható el az önbarnító krém hatása?

Előfordult már, hogy olyan barnasággal ébredt, amely nem nyerte el a tetszését, és az első gondolata az volt, hogy így nem mehet emberek közé? Akár a túl sötét árnyalat, akár a foltos bőr az oka, az önbarnító eltávolítása hámlasztó használatával a legegyszerűbb. Ahogyan a bőrét felkészítette a barnulásra, ugyanúgy megszabadulhat tőle.

Még hatásosabb lehet, ha hámlasztás előtt meleg fürdőt vesz néhány csepp olajjal, hogy a bőr felpuhuljon. Ha csúnya sötét foltok vannak a bőrén, megpróbálhatja azokat néhány csepp citromlével vagy ecettel átitatott vattakoronggal megtisztítani.

 

Selfie Skin Coach

A ragyogó bőrtől már csak egy szelfi választ el!

Készíts egy szelfit, és megkapod a bőrödnek és igényeidnek megfelelő rutint. Mesterséges intelligenciánk 5 kulcsfontosságú tényezőre összpontosít, amelyek befolyásolják a bőr általános megjelenését.

KEZDÉS