Hogyan lehet megszabadulni a mitesszerektől? - header Hogyan lehet megszabadulni a mitesszerektől? - small

Hogyan lehet megszabadulni a mitesszerektől?

Mitesszereket fedezett fel az arcán, és mielőtt megszabadulhatott volna tőlük, még öt újabb is kialakult? A mitesszerek megjelenése gyakori kozmetikai probléma, amely időről időre minden bőrtípuson előfordulhat, különösen a zsírosabb arcbőrön. Megtudhatja, hogyan szabadulhat meg hatékonyan a mitesszerektől, és hogyan előzheti meg a kialakulásukat, továbbá tippeket adunk, hogy a mitesszerek eltávolítása otthon is sikerüljön.

Mik azok a mitesszerek és hogyan alakulnak ki?

A mitesszerek vagy nyitott komedók a pattanások olyan típusai, amely akkor jelentkeznek, amikor a felesleges faggyú az elhalt hámsejtekkel és szennyeződésekkel együtt felhalmozódik a bőr felszíne alatt, és eltömíti a pórusokat. Az eltömődött pórusok aztán a levegővel érintkezve sötét színt vesznek fel, ha nyitottak maradnak és oxidálódnak.

A mitesszerek leggyakrabban az orron és az állon jelennek meg, de könnyen megtalálhatók az arc bármely pontján, esetleg a dekoltázson, a fülön, a vállon, a mellkason vagy a háton is. Minden bőrtípusnál kialakulhat mitesszer az orron, esetleg előfordulhat mitesszer fülben is, de ezek gyakoribbak zsíros arcbőrűeknél

Miért alakulnak ki mitesszerek az orron?

A mitesszerek főként azokon a területeken alakulnak ki, ahol a legtöbb faggyúmirigy található, vagyis a T-zónában. Emiatt gyakoriak a mitesszerek az orron és az állon. Ezek a területek zsírosabbak, mint az arc más területei, és a pórusok könnyebben eltömődnek. 
Ugyanakkor az orron nem minden sötét folt az eltömődött pórusok miatt alakul ki. Némelyik lehet faggyúrost, amely a pórusok falában található, és segít a faggyúnak a pórusokból a bőr felszínére jutni.

Mi járul hozzá a mitesszerek kialakulásához az arcon?

A mitesszereket az eltömődött pórusok okozzák, de mi okozza a pórusok eltömődését? Amikor a pórusok optimálisan működnek, lehetővé teszik a zsír vagy az izzadság felszínre jutását, hogy ezáltal megvédjék vagy hűtsék a bőrét. Ha azonban túl sok faggyú, izzadság, elhalt hámsejt vagy szennyeződés halmozódik fel a bőrén, a pórusok eltömődnek.

A faggyútermelést elsősorban genetikai tényezők és hormonok befolyásolják, de a citokinek, azaz a sejtek közötti információátvitelért felelős fehérjemolekulák, amelyek a sejtosztódást, a növekedést vagy a gyulladást befolyásolják, szintén szerepet játszanak ebben.

Az eltömődött pórusok kialakulásáért felelős tényezők közé tartoznak a következők:

 • genetikai hajlam (öröklődés)
 • hormonális ingadozások a pubertáskor, a menstruáció, a terhesség és a menopauza idején (nőknél)
 • megnövekedett tesztoszteronszint (nőknél és férfiaknál egyaránt)
 • rossz bőrápolási szokások (pl. pórusokat eltömítő kozmetikumok használata vagy a bőr nem megfelelő tisztítása)
 • egészségtelen életmód (dohányzás, alkohol, egészségtelen táplálkozás)

Hogyan lehet megszabadulni az arc és az orr mitesszereitől?

Ha mitesszerek képződnek az arcon, fontos, hogy hatékony bőrápolási termékeket kezdjen el használni. Beszéljünk tehát arról, hogyan lehet megfelelően megtisztítani és összehúzni a pórusokat, így megszüntetve a mitesszereket az orron vagy bárhol máshol.

A mitesszerek kezelése a napi rutin része. Az ápolás alapja a rendszeres tisztítás, amelyet mitesszer elleni tisztító géllel naponta elvégezhet, reggel és este egyaránt. A tisztítás második lépése legyen az arctisztító tonik használata a pórusok összehúzása és a bőr mattítása érdekében.

Hetente kétszer-háromszor iktasson be egy aktívszenes bőrradírt a szépségápolási rutinjába, hogy mélyen megtisztítsa a pórusokat és felvegye a harcot a mitesszerek ellen. BHA-savakat is tartalmaz, amelyek hámlasztanak és gyulladáscsökkentők.

A mitesszereltávolító tapaszok is segítségül jöhetnek az orron lévő mitesszerek ellen házilag, de a nem megfelelő szabályok betartásával akár rosszabb is lehet az eredmény.

Arctisztító hab

Hogyan lehet mechanikusan eltávolítani a mitesszereket? A mitesszerek eltávolítása házilag is lehetséges?

A mitesszerek kinyomása káros lehet, ezért ezt felejtse el, és kérje szakember segítségét. Ha nem megfelelően távolítja el a mitesszereket, baktériumokat juttathat a pórusokba, és ronthat a komedók megjelenésén, valamint magán a gyógyuláson. Az a legjobb, ha mindig felkeres egy jól bevált szépségszalont vagy esztétikai klinikát.
A mitesszerek eltávolítására leggyakrabban a következő eljárásokat alkalmazzák:

 • manuális eltávolítás
 • mikrodermabrázió
 • ultrahangos spatula
 • mezoterápia
 • kémiai hámlasztás
 • lézerterápia

Hogyan lehet megelőzni a mitesszerek kialakulását?

A bőr rendszeres tisztítása és az arcradírral történő hámlasztás az alapfeltétele a mitesszerek otthoni eltávolításának és az újak megelőzésének. Ahhoz azonban, hogy bőrének mindent megadjon, amire szüksége van, rendszeres hidratálást is kell biztosítania számára.

Minden tisztítás után használjon könnyű, mattító krémet, amely hidratálja a bőrt anélkül, hogy eltömítené a pórusokat, miközben ellensúlyozza a tökéletlenségeket olyan aktív összetevőknek köszönhetően, mint a glicerin, a niacinamid, a szalicilsav és a citromsav. A mitesszerek eltávolítása többé nem lehetetlen.

Mi segít még a mitesszerek ellen?

 • Tisztítsa meg bőrét mindennap, reggel, este és edzés után.
 • Használjon arcradírt.
 • Hidratálja a bőrét mindennap.
 • Használjon olyan fényvédő krémeket, amelyek nem komedogének (nem tömítik el a pórusokat).
 • Hagyja el a zsíros és finomított cukrokban gazdag ételeket az étrendjéből.
 • Fogyasszon sok folyadékot, naponta legalább 2 litert.
 • Rendszeresen cserélje le az ágyneműt.
 • Ne érintse meg az arcát mosdatlan kézzel.
 • Ne nyomja ki a mitesszereket vagy a pattanásokat.
 • Kényeztesse magát időről időre egy professzionális szépségápolási kezeléssel.
 

Selfie Skin Coach

A ragyogó bőrtől már csak egy szelfi választ el!

Készíts egy szelfit, és megkapod a bőrödnek és igényeidnek megfelelő rutint. Mesterséges intelligenciánk 5 kulcsfontosságú tényezőre összpontosít, amelyek befolyásolják a bőr általános megjelenését.

KEZDÉS