Hogyan kezeljük a zsíros bőrt? Van rá megoldás! - header Hogyan kezeljük a zsíros bőrt? Van rá megoldás!

Hogyan kezeljük a zsíros bőrt? Van rá megoldás!

A zsíros bőr fényesebb, mint azt nagy valószínűséggel szeretné. Éppen ezért valószínűbb, hogy más tökéletlenségekkel, például mitesszerekkel és pattanásokkal is küzd. Habár a faggyúmirigyek aktivitása részben genetikai eredetű, a megfelelő ápolással gyorsan kezelésbe veheti a zsíros bőrt. Ismerje meg, hogyan kezelhető a zsíros arcbőr!

Hogyan lehet felismerni a zsíros bőrt?

A zsíros bőr viszonylag könnyen észrevehető, mert több faggyút termel, mint amennyi szükséges lenne. Bőre napközben, általában röviddel mosakodás után túlságosan fényessé válik, és az alapozó pedig nem tart sokáig.

A zsíros bőrű embereknél ráadásul gyakrabban fordulnak elő kitágult pórusok és egyéb tökéletlenségek, például pattanások vagy mitesszerek. Ennek az az oka, hogy a fokozott faggyútermelés kitágítja a pórusokat, ahol a felesleges faggyú aztán az elhalt hámsejtekkel és más szennyeződésekkel együtt lerakódik.

Zsíros homlok, orr és áll

A zsíros bőrtípusra jellemző, hogy a T-zónában, azaz a homlokon, az orron és az állon a legzsírosabb a bőr. Ez annak köszönhető, hogy ezeken a területeken a faggyúmirigyek sűrűbben fordulnak elő. Emiatt a pattanások és mitesszerek is nagyobb valószínűséggel jelennek meg ezeken a területeken. Ha a bőre csak ezen a részen zsíros, az arca többi része pedig inkább szárazabb, akkor a kombinált bőrtípusba sorolható.

Mi okozza a zsíros arcbőrt?

Mindenki arcbőre bizonyos mennyiségű faggyút termel, hogy kellően hidratált és védett maradjon. A zsíros bőr esetében azonban a faggyúmirigyek túlzottan aktívak, és több faggyút termelnek, mint amennyire szükségünk van. A zsíros bőr okai közé tartozik a genetika, tehát valószínűleg valamelyik szülőtől örökölhette.

Extrém zsíros bőr azonban a hormonok hatására is kialakulhat, például kamaszkorban a nőknél, a terhesség vagy a menstruációs ciklus bizonyos szakaszaiban, valamint egyéb tényezők miatt, amelyek hozzájárulhatnak a fokozott faggyútermeléshez.

Mik tartoznak a zsíros bőr kiváltó okai közé?

 • Meleg és párás környezet (ez az oka annak, hogy csak nyáron zsíros a bőre)
 • Légszennyezés
 • Dehidratáltság (a bőr a vízhiányt fokozott zsírosodással kompenzálja)
 • Irritáló, túlzottan szárító hatású kozmetikumok használata
 • Sűrű krémek vagy alapozó használata, amely eltömítheti a pórusokat
 • Dohányzás
 • Túlzott mértékű alkoholfogyasztás
 • Stressz
 • Vitaminhiányos étrend
 • Rántott ételek és finomított cukrok gyakori fogyasztása
 • Nem megfelelő vagy túlzott mértékű bőrápolás

Mi befolyásolja a zsíros bőr kialakulását a férfiaknál?

A nők és a férfiak bőre sok tekintetben különbözik egymástól. Az eltérések egyik fő oka a férfi hormon, a tesztoszteron, amely hozzájárul a bőr gyorsabb zsírosodásához. Ezenkívül a férfiak bőre sokkal több faggyúmirigyet és pórust tartalmaz.

A nők bőréhez hasonlóan sok más tényező is hozzájárulhat a férfiak bőrének gyorsabb zsírosodásához, beleértve a genetikát, a környezetet, a bőrápolást és a fent említett további okokat. Az említett hátrány ellenére a férfiak bőre feszesebb és erősebb, mint a nők bőre. A zsíros bőr kezelése férfiaknál hasonló módon történik, mint a nőknél.

Hogyan kezeljük a zsíros bőrt?

A zsíros bőr hajlamos érzékenyen reagálni az irritációra, ezért próbálja meg elkerülni a kiváltó okokat, amelyek a faggyúmirigyeket fokozott termelésre késztetik. Szabaduljon meg a durva kozmetikumoktól is. A zsíros bőr ápolása szempontjából fontos, hogy rendszeresen megtisztítsuk reggel és este, majd hidratáljuk megfelelő termékekkel, amelyek nem tömítik el a pórusokat. A zsíros bőr ellen belsőleg is küzdhet.

Hogyan szabaduljunk meg a zsíros bőrtől?

Annak érdekében, hogy hatékonyan eltávolítsuk a faggyút és minden szennyeződést a bőrfelületről, javasoljuk, hogy a koreai modellt követve kétlépéses tisztítást végezzen. Első lépésben használjon tisztító gélt a felesleges faggyú és a bőr szennyeződéseinek eltávolítására, a tisztítás második fázisában pedig hozza egyensúlyba a bőrt egy arctonikkal, amely a pórusok összehúzódását is segíti.

Tipp: Ha bőre hajlamos az olyan tökéletlenségekre, mint a pattanások vagy mitesszerek, próbáljon meg beépíteni egy aktív hatóanyagokat tartalmazó bőrápoló szérumot a bőrápolási rutinjába.

Hogyan ápoljuk a zsíros bőrt?

A következő lépés a hidratálás, amely nem csak a zsíros bőr rendszeres ápolásának szerves része. A hidratálás a szép bőr titka, ez segít megelőzni a bőr kiszáradását, amely hozzájárulhat a faggyú túlzott termelődéséhez és a bőr gyorsabb öregedéséhez is. Tehát minden reggel és este alkalmazzon hidratáló és mattító arcápolót, amely nem tömíti el a pórusokat, hidratálja a bőrt, és akár 8 órán át mattított marad.

A zsíros bőrnek is jót tesz egy hidratáló maszk heti két-három alkalommal a tökéletlenségek és a túlzott fényesedés ellen. Próbáljon ki például egy tealevél-kivonattal, eukaliptusszal és szalicilsavval gazdagított textilmaszkot, amely összehúzza a pórusokat, tisztítja és mattítja a bőrt.

Mi segíthet még a zsíros bőr kezelésében?

Ha megoldást keres a zsíros bőr ellen, érdemes kipróbálnia néhány régi női praktikát. Az egyik ilyen tipp az, hogy alkalmazzon kamillás borogatást a bőrén, amely gyulladáscsökkentő tulajdonságairól ismert, és állítólag képes felszívni a felesleges faggyút. Hasonló előnyöket tulajdonítanak ezeknek a természetes arcpakolásoknak is, amelyek elkészítését akár otthon is kipróbálhatja:

 • Maszk ½ csésze zabpehelyből meleg vízzel és 1 evőkanál mézzel
 • Maszk 1 tojásfehérjéből és frissen facsart citromléből
 • Maszk 1 evőkanállal az aloe vera pépjéből, 1 evőkanál jojobaolajból és 1 evőkanál mézből

A zsíros fejbőr összefügg a zsíros bőrrel?

Valószínűleg igen. Akárcsak a zsíros arcbőr esetében, a hormonális tényezők, a stressz, az egészségtelen életmód, a szennyezett vagy párás környezet és a nem megfelelő kozmetikumok használata is hozzájárulhat a zsíros fejbőrhöz. Ha tehát hajlamos a zsíros bőrre, akkor valószínűleg a haja is hasonló mértékben fog zsírosodni.

Hogyan ápoljuk a zsíros hajat?

Ha túlzottan zsíros fejbőrrel küzd, a szakértők azt javasolják, hogy a hajmosások közötti időközöket fokozatosan növelje, ne pedig rövidítse. Minél gyakrabban mossa a haját, annál gyorsabban zsírosodik.

A zsíros hajra kifejlesztett samponnal mindig alaposan mossa meg a fejbőrt, majd a hajvégeket ápoló balzsammal hidratálja. Mosás után öblítse le hideg vízzel, hogy lezárja a bőr pórusait és a haj felszínét. Arra is kíváncsi, hogy hogyan fedheti el a zsíros fejbőrt, mielőtt újra megmosná? Próbálja ki a száraz sampont!

 

Selfie Skin Coach

A ragyogó bőrtől már csak egy szelfi választ el!

Készíts egy szelfit, és megkapod a bőrödnek és igényeidnek megfelelő rutint. Mesterséges intelligenciánk 5 kulcsfontosságú tényezőre összpontosít, amelyek befolyásolják a bőr általános megjelenését.

KEZDÉS