Mi az az érzékeny bőr és hogyan kell megfelelően ápolni? - header Mi az az érzékeny bőr és hogyan kell megfelelően ápolni?

Mi az az érzékeny bőr és hogyan kell megfelelően ápolni?

A bőre gyakran feszül, vörös, száraz vagy irritált? Valószínűleg sérült a bőr védőrétege, vagyis a bőrgátja, ebből kifolyólag az arcbőr érzékeny és túlzottan reagál a különböző ingerekre. A továbbiakban tippeket osztunk meg arról, hogyan ápolja az érzékeny bőrt és állítsa helyre a természetes bőrgátat.

Milyen az érzékeny bőr?

Az érzékeny bőr olyan külső és belső hatásokra is túlzottan reagál, amelyek az egészséges bőr számára nem jelentenek problémát. Ezért a bőr felső rétegének (epidermisz) sérült védőgátja a felelős, emiatt a bőr kevésbé ellenálló a provokáló tényezőkkel szemben.

Az érzékeny bőr bármilyen bőrtípusnál előfordulhat, de leggyakrabban a száraz bőrrel hozható összefüggésbe. Az arcbőr a faggyúmirigyek hiányától szenved, így nem tudja kellőképpen bevonni a bőrt, hogy megfelelő védelmet nyújtson.

Mit jelent a bőrgát?

A bőrgátra úgy is gondolhatunk, mint egy védőpajzsra, amely megvédi a bőrt a külső környezettől, beleértve a különböző kórokozókat, kémiai és fizikai anyagokat. Megakadályozza azt is, hogy nagy mennyiségű víz távozzon a bőrből. A bőr védőgátját alkotó legfontosabb összetevők a lipidek, a humektánsok, azaz vízmegkötők, továbbá a hidrolipid réteg (savas védőköpeny) és a szarurétegek (lapos, nem élő sejtek).

A savas védőköpenyt a verejték- és faggyúmirigyek által kiválasztott anyagok (verejték, víz, faggyú), valamint az elszarusodás végtermékei és a lehámló szarusejtek alkotják. A hidratáló összetevők megkötik a vizet, míg a lipidek ragasztóként tartják össze a bőrsejteket, hogy a bőrgát épségben maradjon. 

Ha a védőgát sérül, az irritáló anyagok könnyebben behatolnak a bőrbe és károsítják azt.

Az érzékeny bőr milyen tünetekkel jelentkezik?

Az érzékeny bőr tünetei egyénenként változók lehetnek, de szinte mindig kellemetlen érzésekkel járnak, mint a bizsergés, a csípő, feszülő és égő érzés. Gyakran bőrpírrel és szárazsággal is jár. Ezeket a problémákat általában súlyosbítják az irritáló ingerek, mint például a maró hatású kozmetikai termékek, az időjárás változásai és a stressz, vagy a fűszeres ételek túlzott fogyasztása. Ezeket a tüneteket az idegvégződések túlzott érzékenysége okozza, amely a bőrgát nem megfelelő működésével függ össze.

Mi okozza az érzékeny bőr tüneteit?

Az érzékeny bőr okait alapvetően három pontra lehet osztani. Ez lehet a bőrgát, a bőr idegrendszerének kilengése, vagy az immunrendszer az ingadozása. Néha a bőr túlérzékenysége bizonyos bőrbetegségek miatt alakul ki. Ilyen bőrproblémák a következők:

 • ekcéma
 • szeborrea
 • rosacea 
 • pikkelysömör
 • egyéb bőrbetegségek

A bőr érzékenységét befolyásolhatják a hormonális és pszichológiai hatások, az életmód és a környezet. Az életkor is szerepet játszik benne, mivel a kor előrehaladtával csökken a bőrben előforduló lipidek és víz termelődése, amelyek a bőr védőgátjának kulcsfontosságú összetevői is egyben.

Ezenkívül az alábbiak károsíthatják a bőr védőgátját:

 • agresszív és szárító hatású termékek és szappanok használata
 • aktív kozmetikai hatóanyagok, például az AHA-savak és a retinol túlzott használata
 • a hidratáció hiánya
 • szélsőséges hőmérsékletek
 • a bőr túlzott napfénynek való kitettsége UV-védelem nélkül
 • bizonyos gyógyszerek használata
 • fontos tápanyagok hiánya az étrendben (zsírsavak és vitaminok)
 • alváshiány

Az érzékeny bőrt kiváltó okok

Függetlenül attól, hogy mi okozza a bőr túlzott érzékenységét, számos belső vagy külső tényező okozhatja vagy súlyosbíthatja a meglévő tüneteket. A kiváltó tényezők az alábbiak lehetnek:

 • Kémiai: kozmetikai termékek (különösen azok, amelyek illatanyagokat, alkoholt, szulfátokat, szilikonokat, nagy koncentrációjú AHA-savakat stb. tartalmaznak), szappanok, a víz összetétele stb.
 • Hormonális: a menstruációs ciklussal, a terhességgel, a hormonális egyensúly hiányával stb. állnak kapcsolatban
 • Pszichológiai: stressz, szorongás, erős érzelmek stb.
 • Belső tényezők: fűszeres ételek, alkohol, dohányzás stb.
 • Fizikai: hideg vagy meleg levegő, UV-sugárzás, légszennyezés, szövet által okozott kidörzsölődés stb.

Ezek a tényezők kiválthatják a hisztamin felszabadulását a bőrben, ami kellemetlen bizsergést, viszketést, égő érzést vagy bőrpírt okozhat. Bizonyos okok oxidatív stresszhez és gyulladáshoz is vezethetnek, különösen a napfény.

Mi történik, ha a bőr érzékeny az érintésre?

Ha a bőre vörös és érzékeny az érintésre, akkor allergiás reakció léphetett fel. Akár a napozás utáni leégés is okozhatja. Ha a bőre érintésre érzékeny egy kozmetikai beavatkozás után, akkor extra ápolásra lehet szüksége az érzékenység csökkentése és a gyógyulás felgyorsítása érdekében.

Ha azonban a bőre továbbra is érzékeny az érintésre, de nincs látható kiütés vagy irritáció, az más egészségügyi probléma jele lehet. Ebben az esetben tanácsos lehet orvoshoz fordulni.

Mi segít az érzékeny és száraz bőr tünetein?

Ha érzékeny, bőrpír és szárazság kialakulására hajlamos a bőre, a kezelés első lépése, hogy mellőzze a tünetek kiváltó okait azáltal, hogy kerüli az irritáló tényezőket. Mit tehet pontosan?

 • Kerülje a forró zuhanyokat, fürdőket és szaunákat.
 • Télen kerülje a helyiségek túlzott mértékű fűtését, nyáron pedig korlátozza vagy csökkentse a légkondicionáló használatát.
 • Mellőzze az olyan potenciálisan irritáló anyagokat tartalmazó kozmetikai termékeket, mint az illatanyagok, az alkohol, a habképző anyagok (SLS és SLES), a parabének, az oxibenzon (fényvédő krémekben található), a ftalátok (DBP, DMP és DEP) és a szilikonok. 
 • Tartózkodjon a fűszeres ételektől, az alkoholtól és minden olyan ételtől, amely irritálhatja a bőrét.
 • Korlátozza a napsütésnek való kitettséget, és védje bőrét megfelelő fényvédő krém használatával és kalap viselésével.
 • Próbálja meg a stresszt és más erős érzelmeket kordában tartani, végezzen légzőgyakorlatokat.
 • Gondoskodjon a bőréről megfelelő és nyugtató hatású termékekkel.
 • Győződjön meg róla, hogy egészséges életmódot folytat.

Hogyan ápoljuk az érzékeny bőrt?

Az érzékeny bőr ápolásának kulcsa a kifejezetten erre a bőrtípusra kifejlesztett termékek napi használata, legyen szó sminkeltávolítókról, tonikokról, hidratálókról vagy fényvédőkről. Hogy megbizonyosodjon arról, hogy a termékek nem tartalmaznak irritáló vagy allergén anyagokat, mindig ellenőrizze a csomagoláson feltüntetett összetevőket.

Használjon olyan termékeket, amelyek segítenek megerősíteni a bőr védőrétegét, táplálják a bőrt, és segítenek megelőzni a szárazságot, az irritációt és a gyulladásos reakciókat. Mielőtt olyan terméket alkalmazna, amelyet még soha nem próbált, vigyen fel egy kis mennyiséget a füle mögötti bőrfelületre, és várjon 48 órát, hogy lássa, hogyan reagál a bőre.

Milyen kozmetikai összetevőkre összpontosítson?

A kozmetikumok kiválasztásakor olyan összetevőket keressen, amelyek segítenek helyreállítani a bőrgátat. Keresse a ceramidokat tartalmazó arckrémeket, és építsen be hialuronsavat a bőrápolási rutinjába, hogy hidratálja és nyugtassa az arcbőrt. A niacinamid (B3-vitamin) és a zsírsavak szintén jótékonyan hatnak a bőrre. 

Sminkeltávolítás és bőrtisztítás

Az érzékeny bőrre alkalmas sminkeltávolító termékek kiválasztásakor a természetes összetevőkre összpontosítson, amelyek nemcsak tisztítják, hanem nyugtatják is a bőrt, mint például a rózsavíz. Az érzékeny bőrnek viszont nem tesznek jót a kozmetikumokban található magasabb koncentrációjú AHA-savak, ezért jobb, ha ezeket PHA-savakkal (glükonolakton, glükoheptanolakton és laktobionsav) helyettesítjük.

Mindennapi fényvédelem

Természetesen minden nap használjon széles spektrumú, legalább SPF 30-as fényvédő krémet, hogy megvédje bőrét a káros UVB- és UVA-sugaraktól. Használjon folyékony fényvédő krémeket, amelyeket könnyebb felvinni az arcbőrre.

Az érzékeny bőr további ápolása

Ügyeljen az egészséges életmód fenntartására, amely magában foglalja az esszenciális vitaminokban és zsírsavakban gazdag, kiegyensúlyozott étrendet, és korlátozza az alkoholfogyasztást és a dohányzást, amelyek károsak a bőrre. Végül, de nem utolsósorban, próbálja ki a vörösfény-terápiát is otthoni LED-maszk formájában vagy egy kozmetikai szalonban.

Mikor érdemes bőrgyógyászhoz fordulni?

Ha nem tudja, mi okozza a bőrérzékenységgel járó kellemetlen tüneteket, vagy ha olyan bőrbetegségre gyanakszik, mint a rosacea, a pikkelysömör vagy a szeborreás dermatitis, akkor jobb, ha felkeres egy bőrgyógyászt, aki megvizsgálja a bőrét, illetve megfelelő kezelést és egyéb intézkedéseket ajánl.

 

Selfie Skin Coach

A ragyogó bőrtől már csak egy szelfi választ el!

Készíts egy szelfit, és megkapod a bőrödnek és igényeidnek megfelelő rutint. Mesterséges intelligenciánk 5 kulcsfontosságú tényezőre összpontosít, amelyek befolyásolják a bőr általános megjelenését.

KEZDÉS