Mi az az SPF és hogyan kell helyesen használni? - header Mi az az SPF és hogyan kell helyesen használni?

Mi az az SPF és hogyan kell helyesen használni?

Valószínűleg már hallotta az SPF rövidítést, de vajon mennyit tud azokról a termékekről, amelyek ezt a rövidítést viselik? Olvasson tovább, hogy megtudja, mit jelent pontosan az SPF, hogyan véd a naptól, és mi a különbség a különböző fényvédő faktorok, vagyis az SPF 15, 30 és 50 között.

Mi az SPF vagy UV-faktor?

Az SPF a „Sun Protection Factor” rövidítése, amely annyit jelent, hogy „fényvédő faktor”, pontosabban UVB-sugárzás elleni védelem. Az ilyen jelöléssel ellátott krémek tehát megvédik Önt a napsugaraktól, amelyek leégést okoznak, felgyorsítják a bőr öregedését és növelik a bőrrák kockázatát.

Az SPF-érték azt jelzi, hogy a fényvédelem mennyi ideig tart ahhoz képest, mintha nem használna fényvédőt. Sokan abban a hitben élnek, hogy a magasabb SPF nagyobb védelmet is jelent, ami nem egészen igaz. Ha eddig azt hitte, hogy az SPF 30 kétszer akkora védelmet jelent, mint az SPF 15, akkor csak részben volt igaza.

Hogyan működik az SPF?

A fényvédő krémek összetevői úgy működnek, hogy elnyelik a bőrt érő napfényt, és ártalmatlan hővé alakítják azt. A fizikai (ásványi) fényvédők egy kicsit másképp működnek, a napsugarakat visszaverik a bőrről, így azok egyáltalán nem hatolnak be a bőr rétegeibe. 

Mennyire véd az SPF az UVB-sugaraktól?

A 30-as és 50-es faktorszámú termékek jobban védik a bőrt a napsugaraktól, mint például a 10-es faktorúak, mivel a káros UVB-sugarak nagyobb százalékát szűrik ki. Az SPF 30 azonban nem blokkol kétszer annyi napfényt, mint az SPF 15. A magasabb SPF-érték nem jelenti azt sem, hogy rosszabbul barnul tőle a bőre, csak jobban védi azt a káros sugaraktól. Az UVB-védelemben a következő eltérések vannak:

  • Az SPF 10 az UVB-sugarak 90%-át blokkolja.
  • Az SPF 15 az UVB-sugarak 93%-át blokkolja.
  • Az SPF 30 az UVB-sugarak 96,7%-át blokkolja.
  • Az SPF 50 az UVB-sugarak 98%-át blokkolja.

Mi a különbség az SPF 25, 30, 40 vagy 50 között?

Ahogy már utaltunk rá, az SPF-érték azt jelzi, hogy a krém mennyi ideig véd az UVB-sugaraktól azzal szemben, mintha nem használna fényvédőt. Ez azt jelenti, hogy az SPF-számot megszorozzuk azzal az idővel, amíg biztonságosan ki tudja tenni a bőrét a napnak anélkül, hogy leégne. Minél világosabb a bőre, valószínűleg annál kevesebb időt tölthet a napon fényvédő nélkül.

Ha például tudja, hogy maximum 10 percet bír ki úgy, hogy nem ég le, szorozza meg ezt az időt az SPF értékével. Ebből kiderül, hogy egy SPF 15 jelzésű fényvédő 150 percig véd, míg az SPF 30-as fényvédő 300 percig, az SPF 40-es fényvédő 400 percig, az SPF 50-es pedig 500 percig nyújt védelmet. Tehát igaz, hogy az SPF 30 akár kétszer annyi ideig is védhet, mint az SPF 15, de csak az UVB-sugaraktól.

Az UVB-védelem önmagában nem elég

A nap háromféle sugárzást bocsát ki: UVA-, UVB- és UVC-sugarakat. Az UVC-sugarakat azonban a Föld ózonrétege visszaveri, ezért minket elsősorban az UVA- és az UVB-sugárzás foglalkoztat. Az UVA-sugarak hozzájárulnak az öregedés jeleihez. Ilyenek lehetnek a ráncok, a pigmentfoltok és a bőr feszességének elvesztése. Az UVB-sugarak inkább rákkeltőek és a leégésért felelősek. Az UVA-sugárzás az UVB-sugarakat is reaktívabbá teszi, így ezek együttesen különösen károsak lehetnek.

Mik azok az UVA-sugarak?

Az UVA-sugarak rendelkeznek a leghosszabb hullámhosszúsággal, ezért képesek behatolni a bőr középső rétegeibe. Ezek azok, amelyek a bőr öregedését okozzák, mivel a bőr erősségét, rugalmasságát az határozza meg, ami ezen a mélyebb szinten történik, ezért is segítik az UVA-sugarak a barnulást. Serkentik a felszín alatti melanocitákat, hogy beindítsák a melanin termelését (a bőr pigmentfestéke), ezért barnul a bőr.

Mik azok az UVB-sugarak?

Az UVB-sugarak rövidebb hullámhosszúak, és általában a bőr legfelső rétegén maradnak. Ezek azok a sugarak, amelyek leégéshez vezetnek, és bőrrákot is okozhatnak. Általában az UVB-sugarakat tartják károsabbnak, de az esetleges bőregyenetlenségek, pigmentfoltok és ráncok általában az UVA-sugarak következményei, ezért fontos, hogy mindkét típus ellen védekezzünk.

Mit jelent a PA+?

Néhány fényvédő krém címkéjén már szerepel a PA+ felirat is (legfeljebb négy pluszjellel), amely egy japán minősítési rendszer szerint az UVA-védelem fokozatát jelenti, amely azt méri, hogy egy készítmény mennyire hatékonyan véd az UVA-sugarak ellen.

Ez azért van így, mert a tipikus SPF-skála azt határozza meg, hogy egy termék mennyi ideig véd a leégéstől, ami (mint fentebb megtudtuk) csak az UVB-sugarakra vonatkozik. Tehát az SPF-skála és a PA+ skála kombinálásával megtudhatja, hogy mennyire hatásos az UVA- és UVB-sugarakkal szembeni teljes védelem. Furcsa módon nincs összefüggés a pluszjelek száma és az erősség vagy időtartam között, amely alatt egy termék a bőrt védi.

Sok terméken azonban a kutatás hiánya miatt nincs PA+ címke, ezért maradjon az alapoknál, és használjon széles spektrumú, SPF-fel ellátott krémeket, hogy megvédje bőrét az UVB- és az UVA-sugaraktól is.

Fényvédő krémmel kenve a hátát

Milyen gyakran kell fényvédő krémet használni?

A bőrgyógyászok azt javasolják, hogy legalább 2 óránként használjon naptejet, függetlenül attól, hogy milyen faktorszámú fényvédővel rendelkezik. Ráadásul az SPF csak azt határozza meg, hogy egy termék véd az UVB-sugarak ellen, az UVA-sugarakra nem vonatkozik. Ne feledje azt sem, hogy a napsugarak intenzitásától függően változhat, hogy a bőr mennyi ideig képes védekezni az UV-sugarak ellen SPF nélkül. 

Ez azt jelenti, hogy a fényvédelem időtartama lerövidülhet, például ebédidőben, magasabb helyeken (hegyekben) vagy trópusi éghajlaton. Ilyen esetekben előfordulhat, hogy gyakrabban kell fényvédő krémet alkalmaznia, vagy a megszokottnál magasabb faktorszámú fényvédőt kell használnia. Az SPF védelmi ideje akkor is csökkenhet, ha például erőteljesebben izzad vagy épp fürdik.

Van értelme 15-ös, 10-es, 6-os vagy alacsonyabb faktorszámú fényvédőt használni?

Ha közvetlen napfénynek van kitéve, a bőrgyógyászok szerint legalább 30-as fényvédő faktorral kell védeni a bőrét. Rövid napozás és felhős égbolt esetén azonban elegendő lehet egy 15-ös faktorszámmal ellátott hidratáló krém vagy alapozó. A szakértők azonban nem javasolják az alacsonyabb, például 12-es, 4-es vagy 3-as SPF-értékkel ellátott krémek használatát. Az is fontos, hogy a termék mindkét típusú UV-sugárzástól védjen.

Mi a különbség a kémiai és az ásványi SPF között?

Alapvetően két alapvető fényvédőtípus létezik: kémiai és fizikai, vagy ismertebb nevén ásványi fényvédő. Bizonyos fényvédők tartalmazzák mindkét típust. A kémiai SPF olyan összetevőket tartalmaz, amelyek elnyelik és semlegesítik az UV-sugarakat, így azok nem károsíthatják a bőrsejteket. Tipikusan ezek közé tartoznak az olyan összetevők, mint az avobenzon, az oktil-szalicilát, az oxibenzon és a homoszalát.

Az ásványi összetevők a bőr felszínén maradnak, ahol visszaverik az UV-sugarakat és megakadályozzák azok behatolását. Ezek közé tartozik a cink-oxid és a titán-dioxid. A hatékony készítmények csak minimális mértékben vagy egyáltalán nem hagynak fehér foltot a bőrön, míg a gyenge minőségű készítmények olyan hatást kelthetnek, mintha fehér púdert kent volna magára.

Hogyan használjunk SPF-tartalmú fényvédő krémet?

Általánosságban elmondható, hogy az SPF-et körülbelül 30 perccel azelőtt kell felvinni, hogy a bőrt kitenné a napfénynek, mivel eltarthat egy ideig, amíg beszívódik, majd teljes és alapos fedettséget biztosít.

A legmeglepőbb dolog az, hogy mennyi az ajánlott mennyiség az SPF-tartalmú fényvédőből. A megfelelő adag körülbelül 4 ml (egy feles pohár mennyisége) az egész testre. A legtöbb ember sokkal kevesebb naptejet használ, ami azt jelenti, hogy nem érik el azt a védelmet, amelyet szerettek volna.

Fürdés után ismételje meg a fényvédő alkalmazását, és ezenkívül legalább 2 óránként is. Felhős és téli napokon is szükséges a fényvédő krém használata. Az UVA-sugarak áthatolnak a felhőkön, néha akár 80%-uk is, és a hóról is visszaverődhetnek síelés közben.

Hogyan használjuk a fényvédőt az arcon?

Az SPF-tartalmú fényvédő krém használata a bőrápolási rutin részét képezi egész évben. Az SPF létfontosságú szerepet játszik abban, hogy megvédje bőrét a káros UVA- és UVB-sugaraktól, és megelőzze az idő előtti öregedést.

Sokan hajlamosak ugyanazt a fényvédő krémet használni az arcukra, mint a testükre. Fontos azonban fokozottan ügyelni erre. A testre készített fényvédők túl nehezek lehetnek az arc érzékeny bőrén, és eltömíthetik a pórusokat (különösen, ha a bőr gyorsabban zsírosodik). Ehelyett válasszon inkább olyan fényvédő krémet, amelynek könnyű textúrája megfelel a bőr igényeinek.

Már sok hidratáló krém, BB-krém és alapozó tartalmaz SPF-et, így sokkal könnyebbé válik a fényvédelem beépítése a napi rutinba. Emellett a bőrápoló termékek más hatékony bőrápoló összetevőkkel is gazdagítottak, amelyek megvédik a bőrt az időjárás viszontagságaitól, miközben az kellően hidratált marad.

 

Selfie Skin Coach

A ragyogó bőrtől már csak egy szelfi választ el!

Készíts egy szelfit, és megkapod a bőrödnek és igényeidnek megfelelő rutint. Mesterséges intelligenciánk 5 kulcsfontosságú tényezőre összpontosít, amelyek befolyásolják a bőr általános megjelenését.

KEZDÉS