Hogyan lehet gyorsan és tartósan, de egészségesen barnulni? - header Hogyan lehet gyorsan és tartósan, de egészségesen barnulni?

Hogyan lehet gyorsan és tartósan, de egészségesen barnulni?

Az ajánlott barnulási idő, a bőr előkészítése a barnuláshoz, az előnyben részesített SPF, a hidratálás vagy a barnulást elősegítő ételek – mindezek segítenek abban, hogy a lehető leggyorsabban és a lehető legegészségesebben kapja meg a kívánt bronzos színt. Nemcsak azért, hogy barnasága minél tovább tartson, hanem azért is, hogy megelőzze a napsugarak bőrére gyakorolt negatív hatásait, valamint elérje a napozás utáni egészséges bőrt. Íme a kulcs ahhoz, hogy gyönyörű barnasággal térjen haza a nyaralásból.

Miért egészségesebb a napozás, mint a szoláriumozás?

Először is, a napfény növeli a szerotoninszintet – ez a jó hangulatot elősegítő hormon. Nemcsak ebben segít, hanem a bőrrel érintkezve D-vitamint is termel, ami jót tesz a csontoknak, a fogaknak, a bőrnek, a hajnak, a körmöknek és az immunitásnak.

Bár sok szalon egészséges barnulást ígér, a valóságban ez egyáltalán nem így van. A szolárium hatalmas mennyiségű UVA-t bocsát ki, és gyakorlatilag semennyi UVB-t (amelyet a D-vitamin stimulál), amellyel jelentősen megnövelheti a bőrrák kockázatát (állítólag akár 75%-kal), és felgyorsíthatja a bőr öregedését is.

A napozás előnyei ellenére azonban nem szabad megfeledkeznünk a korai öregedés és a bőrrák kockázatáról, amely minden napozással együtt jár, ha nem védjük meg a bőrünket kellőképpen.

Egészséges és gyors barnulás? Ez sem lehetetlen

Ha az a célja, hogy gyorsan lebarnuljon, válassza ki a megfelelő időpontot a barnuláshoz. A nap általában dél és délután 3 óra között a legintenzívebb. Ne feledje azonban, hogy bár a nap ilyenkor a legmelegebb, ugyanakkor a legtöbb kárt is okozhatja a bőrében.

Ha nagyon világos a bőre, a legjobb, ha reggel vagy délután 3 óra után napozik, hogy elkerülje a leégést. Mindkét esetben fontos, hogy elég magas fényvédő faktorú naptejjel védje a bőrét.

Ha egész nap a napon lesz, keressen egy árnyékot, ahová bármikor elbújhat. Ha szüneteket tart, kisebb lesz a valószínűsége, hogy leég, és a bőre is megpihenhet az erős hőségtől.

Fogyasszon olyan ételeket, amelyek elősegítik a barnulást

Egyes élelmiszerekről ismert, hogy növelik a likopint, amely egy karotinoid és antioxidáns, így elősegíti a barnulást. Ez az anyag, amely a piros és narancssárga zöldségekben és gyümölcsökben, többek között a görögdinnyében és a paradicsompürében található, és növelheti a napozással szembeni védelmet. Antioxidánsként segít a bőr nyugtatásában is a barnulás után.

Mivel a likopin zsírban oldódik, a gyümölcsöket vagy zöldségeket egészséges zsírokkal, például diófélékkel, szűz olívaolajjal vagy tökmaggal együtt kell fogyasztani.

Tovább fokozhatja barnaságát béta-karotint tartalmazó élelmiszerek, például sárgarépa, kelkáposzta vagy édesburgonya fogyasztásával. A béta-karotin erősíti a bőr természetes védelmét az UV-sugarakkal szemben, javítva a barnulási képességet. Alternatív megoldásként étrend-kiegészítőket is fogyaszthat – a maximális hatás érdekében naponta 25 g béta-karotint kell bevennie. A C- és az E-vitamin szintén előnyös.

gyümölcsök és zöldségek

 

Tudta, hogy az alacsony faktorú fényvédő krémek nem gyorsítják fel a barnulást?

Sok ember számára a 30-as és az annál magasabb SPF teljesen tabu, és kerülik a 15 feletti fényvédő faktorú krémeket, azt gondolva, hogy az alacsony SPF lehetővé teszi számukra, hogy gyorsabban barnuljanak és mindezzel sötétebb árnyalatot érjenek el.

Az SPF-érték azonban csak azt mutatja, hogy a fényvédő krém milyen jól és mennyi ideig képes blokkolni a leégést okozó UV-sugarakat, és nem a barnulás minőségét jelzi. Az UV-sugarakat továbbra is blokkolja, így a barnulás nem történik gyorsabban. A bronzosító napolaj használatával a barnulás ugyan annyi ideig tart, mint anélkül, de véd a káros UV-sugaraktól.

Hogyan lehet elősegíteni a barnulást a megfelelő fényvédővel?

Ne csak az SPF-értékre hagyatkozzon, amikor fényvédőt választ. Keresse a címkén a „széles spektrumú” feliratot is, ami azt jelenti, hogy az UVB- (amely leégést okoz) és az UVA-sugárzás (amely hozzájárul az öregedéshez és a bőrrákhoz) ellen is védelmet nyújt.

Az SPF-érték tekintetében a fényvédő krémek közötti fő különbség a védelem időtartamában, valamint a kiszűrt sugárzás százalékos arányában rejlik. Míg az SPF 50 az UV-sugarak 98%-át szűri ki, addig az SPF 10 csak az UV-sugarak 90%-át blokkolja.

A bőrgyógyászok ezért magasabb, azaz 30-50-es fényvédő faktor használatát javasolják, és azt ajánlják, hogy a krém felvitelét az SPF-szinttől függetlenül legalább 2 óránként ismételjük meg. Emiatt lehet, hogy előnyösebb a 30-as SPF-et választani, mivel a magasabb érték hamis biztonságérzetet adhat, és azt hihetjük, hogy nem kell kétóránként újra felvinni a fényvédő krémet.

Mennyi ideig tart lebarnulni?

Ha esetleg nem tudná, egy bizonyos idő után a bőre eléri a barnulás azon pontját, amikor már nem tud több melanint (a bőr színéért felelős pigmentet) termelni, így teljesen értelmetlen egész nap a medence mellett napozni.

Mindenkinek megvan a saját melanintermelési határa, de ez általában két és három óra között mozog, és ennyi elég a napozáshoz. Ha nagyon világos a bőre, talán még ennél is kevesebb idő is elegendő. Amennyiben tovább marad a napon, azzal csak az UV-károsodás kockázatának teszi ki a bőrét.

modell a tengerparton

Hogyan lehet a lehető legtartósabb a barnaság?

Készítse fel a bőrét a napozásra

Ha előkészíti bőrét, mielőtt kimegy a napra, az segíthet abban, hogy barnasága tovább tartson. Próbálja ki a testradírt este, a barnulás előtti napon. Ha nem használ hámlasztót a bőrén, hamarabb veszít a bronzosságából, mivel az elhalt hámsejtek korábban leválnak a bőrről.

Hidratálja a bőrét

Az aloe verás, napozás utáni hidratáló krém vagy testápoló használata szintén segít, hogy a barnaság tovább tartson. A bőr rendszeres hidratálása is hozzájárul a barna szín megtartásához, ezért zuhanyzás után mindig kenje be magát testápolóval.

Nemcsak a hidratáló krém biztosítja, hogy a bőre hidratált maradjon, hanem a vízfogyasztása is. Győződjön meg tehát arról, hogy elegendő folyadékot fogyaszt, hogy egész teste táplált maradjon, és a barnasága minél tovább tartson.

Napozzon lassan

Ne feledje, hogy a barnuláshoz szükséges idő általában megegyezik azzal, hogy milyen gyorsan halványul vissza a bronzszín. Tehát az idővel fokozatosan barnuló szín azt jelenti, hogy a barnaság mélyebb lesz és tovább tart.

gyümölcs és kalap a takaró

Mire kell figyelni?

Amint elkezdett barnulni, kerülje a hámlasztást és a nedves borotva használatát. Az elektromos borotvák jobbak, mivel nem távolítják el a felesleges bőrsejteket, és tovább megőrzik a barnaságot. A forró fürdők és zuhanyzások szintén hozzájárulnak a barnulás elvesztéséhez. Ha hosszan tartó barnaságot szeretne, langyos vízzel tusoljon.

Hogyan védjük a hegeket és a striákat napozás közben?

Sajnos a striák és a hegek nem tűnnek el a napozás során a bőrről, épp ellenkezőleg. Mivel ezek a világos területek nem barnulnak le, barna bőrön még szembetűnőbbek lehetnek. Annak érdekében, hogy a striák vagy hegek ne váljanak sokkal láthatóbbá napozás közben, a bőrt kellően magas faktorszámú fényvédő krémmel kell védeni a naptól.

Mit jelentenek a fehér és a sötét foltok napozás után?

A napozás után megjelenő fehér foltok a bőrön napkárosodásra utalnak. Ezeket olyan bőrsejtek okozzák, amelyek leállították a melanin (bőrpigment) termelődését, általában a túlzott napozás következtében.

A fehér foltok ellentétei a sötét pigmentfoltok, amelyeket a hosszan tartó napsütés vagy a bőr elégtelen napvédelme során történő túlzott melanintermelés okoz. A sötét és a fehér foltok is gyakoribbak a 40 év feletti személyeknél.

Mi a teendő, ha napozás után bőrirritáció lép fel?

Ha napozás után kellemetlen tüneteket, például kiütéseket és viszketést tapasztal, valószínűleg napallergiával küzd. Ha ez a helyzet, korlátoznia kell a napozást, az érzékeny területeket teljesen le kell fednie napozókrémmel, és gondoskodnia kell a béta-karotin, a likopin, valamint a C- és E-vitamin rendszeres beviteléről, amelyek segítenek megvédeni a bőrét az UV-sugárzás negatív hatásaitól. A magas UV-faktorú naptejek használata elengedhetetlen az Ön számára.

Hogyan lehet megszabadulni a barnaságtól?

A legjobb módja annak, hogy megszabaduljon a nem kívánt barnaságtól, ha hámlasztja a bőrét. A gyengéd hámlasztás segít eltávolítani az elhalt, pigmentált hámsejteket a bőr külső rétegéről, így hozzájárul a barnaság enyhítéséhez. A túlzott vagy túlságosan durva hámlasztás irritálhatja a bőrt, és megbonthatja a védőréteget. A hámlasztást két fő típusra osztjuk, kémiai és mechanikai hámlasztásra:

  • A kémiai hámlasztás olyan kémiai összetevőket foglal magában, amelyek feloldják az elhalt hámsejteket. Ilyenek például az AHA- és BHA-savak.
  • A mechanikai hámlasztás során az elhalt hámsejtek eltávolítására bőrradírt (például barna cukrot vagy kávét), kefét vagy szivacsot használnak.

A hámlasztás mellett a forró fürdő (ideális esetben 20 percig) néhány csepp olajjal szintén segít. Minden egyes hámlasztás és fürdő után mindenképpen hidratálja a bőrét, hogy megakadályozza annak kiszáradását. Az aloe verát tartalmazó hidratáló krémek jó kiindulópontot jelentenek, ha a bőr puhításáról van szó.

 

 

Selfie Skin Coach

A ragyogó bőrtől már csak egy szelfi választ el!

Készíts egy szelfit, és megkapod a bőrödnek és igényeidnek megfelelő rutint. Mesterséges intelligenciánk 5 kulcsfontosságú tényezőre összpontosít, amelyek befolyásolják a bőr általános megjelenését.

KEZDÉS