Miért száríthatják ki a szappanok az arcbőrt, és hogyan lehet ezt megelőzni?

Mindenki mos arcot, hogy megszabadítsa a bőrét a szennyeződésektől, zsíroktól és baktériumoktól. Bizonyos szappanok azonban bőrproblémákat okozhatnak, például szárazságot vagy irritációt. Ennek a cikknek a célja ezen hatások esetleges okainak a feltárása és tanácsok nyújtása ezek megelőzéséért.

Habzó szappan

Felületaktív anyagok: Számos kozmetikai termék, beleértve a szappanokat is, felületaktív anyagokként ismert molekulákat is tartalmaz. Ezeket a molekulákat hidrofil (vízvonzó) és lipofil (olajvonzó) tulajdonságaik jellemzik, amik révén rendkívül hatékonyan tudják magukhoz vonzani és a bőrről eltávolítani a szennyeződéseket. Ugyanakkor sajnos meg is foszthatják az arcbőrt természetes olajokból álló védőrétegétől, ami szárazsághoz vezet.

pH-szint: Az arcbőr átlagos pH-értéke általában 4 és 7 között van, ami enyhén savas. Ennek ellenére egyes szappanok pH-értéke elérheti a 9-et vagy annál is magasabb értéket. Az ilyen éles eltérés megzavarhatja a bőr pH-egyensúlyát, ami szintén irritációt és szárazságot okozhat.

Durva vegyi anyagok: Egyes szappanok erős vegyi anyagokat, például bizonyos alkoholokat vagy szintetikus illatanyagokat is tartalmazhatnak. Bár ezek az összetevők nem mindenki számára károsak, egyeseknél szárazsághoz vezethetnek, különösen érzékeny bőr esetén.

Hogyan lehet megakadályozni a száraz arcbőrt?

Az arc kiszáradásának megelőzéséért ajánlott olyan termékeket választani, amelyek kíméletesek és megfelelnek a bőr természetes pH-értékének. Ezenkívül bőrápolási termékek esetén javasolt a durva vegyi anyagok, mint például az alkohol vagy a szintetikus illatanyagok kerülése. Arctisztítás után egy hidratáló krém segíthet az esetlegesen eltávolított természetes olajok regenerálásában.

Ha valaki úgy érzi, hogy a szappanozás súlyosbítja az arcbőre szárazságát vagy irritációját, érdemes más terméket is kipróbálni, például a micellás vizet, az arctisztító gélt vagy tejet, de akár egy bőrgyógyász tanácsát is ki lehet kérni.

Hivatkozások:

Ananthapadmanabhan, K. P., Moore, D. J., Subramanyan, K., Misra, M. és Meyer, F. (2004). Tisztítás kompromisszumok nélkül: a tisztítószerek hatása a bőr védőrétegére és az enyhe tisztítás technológiája. Bőrgyógyászati terápia, 17, 16-25.

Wolf, R. és Parish, L. C. (2012). A szappanok és mosószerek hatása az epidermális barrier funkcióra. Bőrgyógyászati klinikák,  30(3), 297-300.

Lachenmeier, D. W. (2008). Az etanol bőrön és szájüregen belüli helyi alkalmazásának biztonsági értékelése. Foglalkozás-egészségügyi és Toxikológiai Közlöny, 3, 1-16.

Farage, M. A., Hood, W., Berardesca, E., & Maibach, H. (2018). A bőrfelület pH-ját befolyásoló belső és külső tényezők. In A bőr pH-ja: kérdések és kihívások (Vol. 54, pp. 33-47). Karger Kiadó.

 

Selfie Skin Coach

A ragyogó bőrtől már csak egy szelfi választ el!

Készíts egy szelfit, és megkapod a bőrödnek és igényeidnek megfelelő rutint. Mesterséges intelligenciánk 5 kulcsfontosságú tényezőre összpontosít, amelyek befolyásolják a bőr általános megjelenését.

KEZDÉS